Logo nkwSinds 1993 wordt (bijna) jaarlijks in mei het Nationale Kinderboerderijenweekend georganiseerd. Op 28 en 29 mei 2016 vind voor de 24e keer het kinderboerderijenweekend plaats met als thema 'Houden van dieren'. Het is een weekend waarin speciale aandacht besteed wordt aan de kinderboerderijen en dierenweides. Voor de meeste bezoekers is de kinderboerderij vanzelfsprekend. Ze kwamen er al als kind en komen jaren later weer terug met de (klein)kinderen.Toch zijn kinderboerderijen eigenlijk heel bijzonder. Ze maken contact mogelijk tussen grote en kleine dieren en kinderen, zijn vaak in een (woon)wijk te vinden en bovendien bijna altijd gratis.

Op kinderboerderijen vinden allerlei ontmoetingen plaats, maar niet alleen met de dieren. Ook mensen uit de wijk ontmoeten elkaar. En niet te vergeten: scholen, stagiaires en cliënten uit zorginstellingen. Ze komen allemaal samen op de kinderboerderij! Met het kinderboerderijenweekend willen we vragen om er (heel) even bij stil te staan dat de kinderboerderij eigenlijk best bijzonder is. En als je dit weekend (of op een ander moment) de kinderboerderij bezoekt, neem dan eens een ijsje met de kinderen of koop een kop koffie. Niet alleen om zelf lekker tot rust te komen, maar ook om de kinderboerderij te steunen. Want veel kinderboerderijen hebben het nu economisch zwaarder. Natuurlijk kun je ook donateur worden of een paar euro achterlaten in het spaarvarken!
 
Het kinderboerderijenweekend wordt georganiseerd door Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland.

Over de kinderboerderij

Een kinderboerderij is een unieke locatie waar kinderen nog écht in contact kunnen komen met dieren. Zo kunnen ze een koe aaien en ontdekken hoe een varken ruikt. Op veel kinderboerderijen worden paarden, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en ander pluimvee, konijnen, cavia’s en kleine knaagdieren gehouden. Vooral het grote vee kunnen kinderen vaak alleen nog maar van een afstand in het weiland zien. De kinderboerderij is juist speciaal ingericht om kinderen (maar ook toegankelijk voor volwassenen) kennis te kunnen maken met de boerderijdieren.
 
Kinderboerderijen bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden. In Nederland zijn meer dan 500 kinderboerderijen en dierenweides. Ze zijn vaak opgericht als lokaal initiatief vanaf de jaren vijftig toen Nederland steeds verder verstedelijkte, met als doel om kinderen (en volwassen) in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt. Door deze ontstaansgeschiedenis zijn de kinderboerderijen zeer divers. Er zijn hele grote kinderboerderijen, maar ook hele kleine. Kinderboerderijen die niet toegankelijk zijn voor het (grote) publiek - maar wel openbaar zijn- zijn meestal dierenweides.

Wil je weten waar je een kinderboerderij in de buurt kunt vinden? Klik dan hier

Kinderboerderijenweekend

Dit is de publiekswebsite van het kinderboerderijenweekend. Hier vindt u als bezoeker en pers alle informatie over het weekend, thema en deelnemende boerderijen.
Logo nkw

Voor kinderboerderijen

Ben je lid van de vSKBN en werk je bij een kinderboerderij? Klik dan hier voor de activiteitenhandleiding rondom dit thema.

Organisatie

Het weekend wordt georganiseerd door Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland.
logo vSKBN transparant

Beheer