In het weekend van 30 en 31 mei werd voor de 23e keer het Nationale Kinderboerderijenweekend georganiseerd. Een weekend waarin er op meer dan 85 kinderboerderijen en dierenweides leuke activiteiten plaatsvonden. Benieuwd wat er allemaal georganiseerd werd? Hieronder een impressie van diverse activiteiten in het land.


Veel activiteiten op Rotterdamse kinderboerderijen
 
NKW 4In Rotterdam waren alle kinderboerderijen tijdens het Kinderboerderijenweekend geopend en organiseerden activiteiten. De schapen werden geschoren op de Kraal, de Blijde Wei, de Kooi, de Beestenboel en de Molenwei. Op de Kraal konden kinderen ook een ritje op de pony maken. De Blijde Wei toonde diverse oude ambachten, waaronder een touwslager. Kinderen konden gevulde tortilla´s maken en de strijd aan gaan met twee grote trekpaarden. Wie zou het touwtrekken winnen? De Oedenstee in Hoogvliet had de schapen al eerder geschoren, maar zelf groentensapjes maken is ook lekker!

Op de Kooi konden de kinderen na het scheren van het eerste schaap aan de slag met het verwerken van de wol. Kaarden, spinnen en vilten: alles konden de kinderen proberen. In de wei stonden spelletjes als blik gooien en kruiwagenrace klaar. Schminken, knutselen en knuffelen van de konijnen maakten de middag compleet. Een succesvol weekend, al hadden de bezoekersaantallen op zondag helaas wat te lijden van het regenachtige weer. 


Opening kunsttentoonstelling in Amstelveen

NKW 3Sinds kort is de dienstwoning van Speelboerderij Elsenhove in Amstelveen vrij gekomen. Deze ruimte wordt nu ingezet voor bezoekersactiviteiten. Tot 2016 die tijd is de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) in de woning getrokken. De VAK geeft workshops en organiseert tentoonstelling in wat tijdelijk pop-up Kunsthuis Elsenhove heet.

Op zondag 31 mei is de tweede tentoonstelling door wethouder Maaike Veeningen (Cultuur) geopend. Door de samenwerking tussen de VAK en de speelboerderij worden nieuwe doelgroepen aangetrokken, ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en worden kunst, natuur en duurzaamheid met elkaar verbonden. Ook vond de Boerenlanddag plaats.

Drukte bij Buiten-”Gewoon”

NKW 2
Op Kinderboerderij Buiten-"Gewoon" in Velp werden extra activiteiten georganiseerd voor kinderen. Via een strippenkaart konden ze broodjes bakken, knutselen en schilderen, en ponyrijden. Ook werden ze geschminkt als vlinder of poes. De doe-speeltuin werd goed bezocht door de kleintjes. De schapen werden geschoren, de dierenarts was aanwezig om uitleg te geven en modelbouwer Rien toonde zijn houten creaties van vroegere werktuigen voor het boerenwerk.

De mobiele manege maakte met hun paarden rondritjes door de pasgebouwde rijbak. De kinderen konden makkelijk opstappen via de nieuwe, voor rolstoelen toegankelijke opstap. De opstap wordt sinds mei gebruikt door bijzondere mensen: mensen met een handicap die zo toch kunnen genieten van een ritje te paard.

De winnaars van de Peppa-wedstrijd waren ook uitgenodigd om hun prijzen op te halen. Ondanks wat regen kwamen er toch ruim 500 bezoekers een kijkje nemen en was het een geslaagd weekend. Meer foto's op Facebook.

Spetterend Jubileumfeest De Helderse Vallei

NKW 1

Op 12 juni 2010 gingen de deuren van De Helderse Vallei, kinderboerderij en bezoekerscentrum in Den Helder, voor het eerst open. Op zondag 31 mei werd het 5-jarige jubileum tijdens het Nationale Kinderboerderijenweekend gevierd met een Jubileumfeest. De partners waar De Helderse Vallei de afgelopen 5 jaar mee samengewerkt heeft, waren aanwezig om zich te presenteren. Zij boden de bezoekers ook een activiteit aan, waardoor er van alles te doen was. De activiteiten varieerden van het maken van een taartje voor de dieren en het determineren van zoet- en zoutwaterdieren tot het bekijken van zonnevlekken en het meeschilderen aan een bijenschilderij.

Op de kinderboerderij werden bezoekers verrast met diverse demonstraties, zoals schaapscheren, wol spinnen en voltige. Kinderen konden zich laten schminken of een rondje op een paard rijden. Ook aan de inwendige mens werd gedacht met de verkoop van een leuke picknickknapzak, tosti’s en warme wafels. Bezoekers konden zelf hun broodje bakken boven een vuurtje en dit vullen met een scharrelvlees-worstje of ei van de boerderij. Om het feest tot een echt feest te maken waren er de hele dag door muziek- en dansoptredens van lokale artiesten en kunstscholen. Alle jubilerende vrijwilligers werden in het zonnetje gezet door de wethouder en de directeur en verrast met een ‘trashmob’.

Vanwege het jubileum werd er een kleurwedstrijd uitgeloofd en een gloednieuwe natuurspeurtocht over het terrein aangeboden. Ook was er een collage te bezichtigen met krantenartikelen over en foto’s van De Helderse Vallei uit de periode 2010-2015. Ondanks het feit dat het weer niet mee zat en het bijna de hele dag regende, mocht De Helderse Vallei zich toch verheugen op de komst van zo’n 900 bezoekers. Met de toekomstwensen die de bezoekers tijdens het feest in het ‘wensweb’ achtergelaten hebben, kan De Helderse Vallei op naar de volgende 5 jaar!

Facebook
Foto's van het kinderboerderijenweekend op Facebook


Op Facebook zijn ook veel leuke fotoverslagen te vinden van activiteiten die op 30 en 31 mei plaatsvonden. Kijk eens op de volgende pagina's: 

kinderboerderijenweekend spelen (7)Kinderboerderijenweekend 2014: spelen

In het weekend van 24 en 25 mei 2014 draaide het kinderboerderijenweekend om het thema 'spelen'. Tijdens en rond dit weekend werden er op zeker 85 kinderboerderijen speciale activiteiten georganiseerd worden. Ook organiseerden kinderboerderijen eigen activiteiten, zoals het scheren van schapen of een leuke kleurwedstrijd. Benieuwd naar de foto's van het Kinderboerderijenweekend 2014? Kijk eens op Facebook!


Wil je weten welke thema's het kinderboerderijenweekend sinds 2004 heeft gehad? zijn? Klik dan hier.

Kinderboerderijenweekend

Dit is de publiekswebsite van het kinderboerderijenweekend. Hier vindt u als bezoeker en pers alle informatie over het weekend, thema en deelnemende boerderijen.
Logo nkw

Voor kinderboerderijen

Ben je lid van de vSKBN en werk je bij een kinderboerderij? Klik dan hier voor de activiteitenhandleiding rondom dit thema.

Organisatie

Het weekend wordt georganiseerd door Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland.
logo vSKBN transparant

Beheer